Väčšinu ľudí pri predaji nehnuteľnosti zaujíma, ako rýchlo ju dokážu predať a koľko na predaji vedia zarobiť. Ak ste v situácií, kvôli ktorej potrebujete tú vašu predať čo najrýchlejšie a za čo najviac, ste na správnom mieste.

V tom článku sa dozviete všetky dôležité tipy a triky, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa problémom s predajom vašej nehnuteľnosti, pretože nikto nechce predávať dlhé mesiace a nakoniec pod cenu.

Skôr než začneme, ešte jeden dôležitý fakt.

Prichádza trh kupujúceho

Trh kupujúceho je moment, keď ponuka nehnuteľností prevyšuje dopyt po nich. Pre vás ako vlastníka to jednoducho znamená, že záujemcovia si môžu dovoliť byť náročnejší, vyberavejší a bude ich podstatne menej.

Môžu za to ďalšie kvóty na reguláciu hypoték a zadlžovania, ktoré uvalila Národná banka Slovenska. Hypotekárna bublina síce ešte nepraskla, ale už počujeme, že hlasno fučí.

Pokúsiť sa predať nehnuteľnosť bez dobrej stratégie bude čoraz náročnejšie, ale to nebude váš prípad, pretože za chvíľku budete vedieť ako na to.

6 jednoduchých tipov ako predať nehnuteľnosť rýchlo a za čo najviac

1. Neutralizujte priestor a odtráňte osobné veci

Ak je vašim cieľom predať rýchlo, je veľmi dôležité aby sa váš interiér zapáčil čo najviac záujemcom.

Osobné veci ako rodinné fotografie, dekorácie  a osobné predmety rozptyľujú kupujúcich a bránia im predstaviť si život vo vašom byte / dome, ktorý sa usilujete predať.

Samozrejme, že vaše fotky, umenie či dekorácie dotvárajú atmosféru domova, ale nie domova potenciálneho kupca.

Preto tieto veci musia ísť na chvíľku „z očí“, aby sa priestor záujemcovi otvoril a vedel si predstaviť ako tam bude žiť.

Neutralizujte vaše steny

Ak máte v interiéri sýte a výrazné farby, ktoré dotvárajú váš vkus, urobte krok navyše k rýchlemu predaju. Premaľujte výrazné steny do biela, alebo iných neutrálnych farieb.

Premaľovanie výrazných stien vám zaberie 1-2 dni, ale ušetrí  niekoľko zbytočných obhliadok a návštev, ktoré by ste inak museli absolvovať, pretože sýte farby nie každému záujemcovi sadnú a nie každý si ich na fotkách hneď všimne.

Podľa článku v časopise Forbes sa nehnuteľnosti v neutrálnych farbách predávajú o niekoľko % drahšie. Nie je to preto, že by bola biela farba cennejšia :), ale neutrálny priestor priláka viac záujemcov, čo nakoniec vedie k vyjednávaniu vyššej ceny. A to predsa chceme, predať čo najrýchlejšie a za čo najviac.

Zvážte premaľovanie a neutralizujte priestor, za tú námahu to určite stojí.

2. Predajná stratégia – samopredaj  vs. realitný maklér

Keď už máte interiér „pripravený“ a začínate rozmýšľať akým spôsobom to predať, máte na výber z dvoch stratégií. Vyskúšať to predať po svojom alebo využiť asistenciu realitného makléra.

Samopredaj

Najväčším a zároveň jediným benefitom tejto stratégie je, že nemusíte platiť makléra a vám tak zostane o 2-4% z predajnej ceny viac. Ak sa však rozhodnete ísť touto cestou, musíte byť pripravený vyjednávať a pracovať ako profík.

Počítajte s tým, že bude musieť:

  • urobiť potrebné úpravy v interiéri pred inzerovaním,
  • kvalitne nafotiť priestor (kvalitné fotky prilákajú viac záujemcov),
  • pripraviť kvalitný opis nehnuteľnosti,
  • rozmiestniť a spravovať inzerciu,
  • manažovať obhliadky so záujemcami,
  • vyjednávať o cene,
  • vyriešiť s právnikom kúpno-predajnú zmluvu,
  • vybaviť kataster,
  • v prípade, že vás kupujúci vyplatí hypotékou tak aj vinkuláciu alebo notára.

Znalosť celého procesu je kľúčová ak to chcete urobiť rýchlo a na predaji niečo zarobiť. Pokiaľ ste ešte nikdy nepredávali nehnuteľnosť alebo nemáte známych, ktorí vám s tým vedia pomôcť, mali by ste zvážiť spoluprácu s maklérom a nechať to celé na overeného profíka.

Asistencia realitného makléra

Značka kancelárie a odporúčania od priateľov, dnes už nie sú zárukou istoty. Pri výbere makléra treba zohľadniť päť kľúčových vecí, aby ste si pre seba vybrali toho najlepšieho vo vašom okolí.

Preto makléra vyberajte podľa toho:

1. Koľko má zrealizovaných predajov za posledné mesiace

Táto informácia vám prezradí, ako rýchlo maklér dokáže predať aj vašu nehnuteľnosť. Veľmi šikovný makléri dokážu predať v priemere 1-2 nehnuteľnosti za mesiac. Počet zrealizovaných predajov na overených maklérov si môžete overiť na Muvity. Myslite na to.

2. Vyberajte maklérov, ktorí sa orientujú / špecializujú na vašu lokalitu

Maklér, ktorý dobre nepozná vašu lokalitu nebude vedieť záujemcom povedať výhody a benefity bývania vo vašej štvrti. Čím lepšie pozná vašu oblasť, tým lepšie ju vie záujemcom predať. Zistíte to tak, že si prebehnete ponuku makléra a hneď uvidíte, kde má najviac ponúk.

3. Vyberajte maklérov, ktorý už predávali váš typ nehnuteľnosti

Zájujemcovia sa budú pýtať veľa rôznych otázok na vašu nehnuteľnosť a okolie.

Ak predávate rodinný dom, zamerajte sa na maklérov, ktorí sa špecializujú na rodinné domy. V prípade, že plánujete predať byt, vyberajte maklérov, ktorý to vedia s bytmi. Zistíte to jednoducho tak, že sa pozriete na aktuálnu ponuku makléra a budete vidieť, ktorý typ nehnuteľností v ponuke prevláda.

4. Vyberajte maklérov, ktorí robia kvalitné fotky

Popri tom ako si budete pozerať na aké nehnuteľnosti sa maklér špecializuje, všimnite si kvalitu fotiek v inzercií makléra. Profi makléri fotia nehnuteľnosti kvalitným fotoaparátom a nie mobilom. Fotky neskôr upravia, aby vyzerali v inzercií skvele.

Hovorí sa, že fotky predávajú – čím krajšie fotky, tým viac ľudí sa „chytí“, čím viac ľudí sa chytí, tým skôr predáte.

5. Zistite si za akú províziu maklér pracuje

Treba myslieť aj na to, že každý maklér, každá kancelária si naceňuje služby individuálne, primerane ku kvalite, ktorú dostanete.

Provízia pre makléra sa pohybuje na úrovni 2-4% z predajnej ceny a tá zahŕňa všetko od papierovačiek, vyjednávania s klientmi, kataster, inzerciu, marketing až po právno-notárske veci, ktoré zabezpečí.

Aj tu, tak ako pri každej profesií platí, že nie je maklér ako maklér a treba pozerať na hodnotenia a recenzie od bývalých klientov.

Na Muvity nájdete zoznam overených maklérov vo vašej lokalite, ktorých si môžete porovnať pomocou hodnotení a štatistík.

3. Nastavenie ceny

Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

Aby sa vaša nehnuteľnosť dala rýchlo predať, musí mať dobre nastavenú cenu, tak aby ju vedel prijať trh. Nastaviť cenu správne je trochu náročné, obzvlášť ak k nehnuteľnosti máte citový vzťah a investovali ste veľa času do jej zveľaďovania. Tu však musia ísť emócie bokom a treba ísť na to racionálne.

Odhad ceny nehnuteľnosti

So správnou „kalkulačkou“ na výpočet ceny by ste mali získať prehľad, koľko si môže pýtať. Vypočítajte si najskôr, koľko by stála vaša nehnuteľnosť ak by sa predávala ako holopriestor, bez nábytku, zariadenia a spotrebičov.

Niekoľko realitných kancelárií potvrdilo, že jedna z najpresnejších kalkulačiek na výpočet ceny je táto od Ministerstva Financií SR – kalkulačka na výpočet hodnoty nehnuteľností.

Keď získate prehľad ceny za holopriestor (kalkulačka vyššie počíta cenu za holopriestor), začnite pripočítavať časti zariadenia a spotrebičov, ktoré v nehnuteľnosti zostávajú s ohľadom na ich opotrebenie. Mali by ste sa tak dopracovať k celkom presnému číslu, koľko si pýtať, prípadne kde a koľko viete spustiť.

Odpočítajte si vaše náklady

Pokiaľ plánujete využiť asistenciu makléra pre istotu počítajte s tým, že z predajnej ceny ku ktorej sa „dopracujete“ budete musieť odpočítať províziu pre makléra 2-4%, podľa toho cez akú kanceláriu pôjdete.

V niektorých prípadoch sa provízia pre makléra môže pripočítať zvlášť k cene, ktorú platí kupujúci, číže makléra zaplatí on. Celé je to vecou dohody s maklérom.

Nastavte si termín, kedy znížite cenu

Ak sa vám náhodou stane, že odhadnete cenu vašej nehnuteľnosti správne a napriek tomu sa nenájde kupujúci, nastavte si termín kedy znížite cenu. To o koľko v danom termíne znížite cenu sa môžete rozhodnúť neskôr, pretože priebežne budete dostávať protiponuky.

Nastavením termínu sa vyhnete typickému „počkajme ešte týždeň a uvidíme“, pretože čím dlhšie je nehnuteľnosť na trhu, tým viac pochybností v záujemcoch vyvoláva. A to nechceme.

4. Vyriešte drobné opravy

Prečo by ste mali niečo opravovať, keď plánujete nehnuteľnosť predať? Kupujúci nemajú radi nedostatky a preto sa vyhýbajú nehnuteľnostiam, kde ich po kúpe čaká rada opráv a starostí.

Ak máte obité steny po deťoch, nefunkčné osvetlenie, poškodený záves v kúpeľni alebo „vyslúžilú“ farbu na stenách, zvážte či nestojí za to vyriešiť tieto drobné kozmetické nedostatky, aby ste tak neodradili väčšinu záujemcov.

Aj napriek tomu, že sú to „povrchné“ nedostatky, ľudia vedia byť až príliš prísni pri hľadaní bývania a tieto drobnosti vnímajú veľmi negatívne.

5. Buďte flexibilný pri obhliadkach

Designed by katemangostar / Freepik

Vyhovieť každému záujemcovi s obhliadkou môže byť náročné, no práve flexibilita je jeden z pilierov rýchleho predaja. Ľudia sú dnes zaneprázdnení a tak si plánujú viacero obhliadok v ten istý deň. Preto sa vám môže stať, že ak sa záujemca nedostane na vašu nehnuteľnosť, môže si nakoniec vybrať niečo iné.

Bez ohľadu na to, či plánujete samopredaj alebo využijete asistentciu makléra, ušetrí vám kopec starostí ak si naplánujete „otváracie hodiny“ v ktoré viete sprístupniť vašu nehnuteľnosť záujemcom. Odporúčame tak urobiť na týždeň – dva dopredu, od zverejnenia inzerátu.

Viete tak jednoduchšie udržiavať poriadok a zároveň mať nejaký program a čas pre seba.

Tento rozvrh sprístupnite záujemcom v inzercií pri opise nehnuteľnosti a rovnako aj maklérovi, ktorí za vás bude vybavovať záujemcov. Maklér bude vedieť v ktoré dni a hodiny môže záujemcom sľúbiť obhliadku a nebude vás s tým musieť zaťažovať. Vždy, keď nastane vo vašom programe nejaká zmena „rozvrh“ jednoducho aktualizujte.

6. Načasujte predaj v správny moment

Jar a jeseň sú typicky najvhodnejšie obdobia na predaj nehnuteľnosti, pretože ľudia vtedy neriešia dovolenky a sviatky. Ak vám situácia dovoľuje načasovať predaj v týchto obdobiach, rozhodne to stojí za zváženie. Ponuka nehnuteľností je v týchto mesiacoch prirodzene zvýšená a záujemcovia si môžu dovoliť byť vyberavejší – uistite sa, že vaša nehnuteľnosť bude pri obhliadkach v tip-top stave.

Neverejná inzercia – databáza dopytu

Pokiaľ budete spolupracovať so skúseným realitným maklérom, môže sa vám stať, že nehnuteľnosť predáte skôr, než sa dostane na internet.

Väčšina skúsených maklérov využíva databázu dopytu, čo je vlastne nejaký poradovník ľudí, ktorí „čakajú“ na konkrétnu nehnuteľnosť. Možno tam vonku čaká nejaká rodinka práve na tú vašu a ani o tom neviete.

Záver

Predaj nehnuteľnosti môže spôsobiť vrásky, pokiaľ sa rozhodne ísť samopredajom alebo si vyberiete nesprávneho makléra. To však neplatí ak pracujete s overeným profíkom, ktorý vás prevedie celým procesom, zoberie na seba všetky starosti a nájde vám rýchlo niekoľko záujemcov.

Vyhnite sa problémom a vyberte si makléra na základe štatistík a skutočných hodnotení cez Muvity – porovnávač maklérov.

Páčil sa vám článok alebo sa chcete poďakovať autorovi?

Zdieľajte ho medzi priateľmi na facebooku skopírovaním odkazu:
http://blog.muvity.sk/2019/04/17/ako-predat-nehnutelnost-rychlo-a-za-co-najviac/